REVOLJOETSIJA!
Kees Boterbloem
De betekenis van de Russische Revolutie in historisch perspectief
REVOLJOETSIJA!
€ 24,95
ISBN:
9789462983793
Verschijningsdatum:
04-02-2017
Leverbaar:
Direct
Uitvoering:
Hardback
Aantal paginas:
296
Auteur:
Kees Boterbloem
REVOLJOETSIJA!
In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond. Weinig mensen zijn zich er tegenwoordig nog van bewust hoe belangrijk deze gebeurtenis was voor de wereldgeschiedenis in de twintigste eeuw, en hoeveel invloed de Revolutie zelfs nog op onze tijd heeft.

De directe gevolgen van de Revolutie waren schokkend: de communistische overwinnaars van 1917 creëerden een onvergelijkelijk bloedige dictatuur. Vrijwel net zo schokkend is het dat het Russische voorbeeld navolging vond, zoals in China en Cambodja in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw.

REVOLJOETSIJA! gaat in op het ontstaan van de Russische Revolutie en haar gevolgen. Een van de centrale thema's die Kees Boterbloem bespreekt, is dat in Rusland en de Sovjetunie op cruciale momenten een ander pad van historische ontwikkeling had kunnen worden ingeslagen. Dat had de verschrikkelijke geschiedenis vanaf 1914 en de faliekante mislukking van het Sovjet-project vanaf 1917 een andere wending kunnen geven.

ŸBoterbloem weet veel geschiedenis in relatief weinig bladzijdes op te dienen, en hij neemt ondertussen nog stelling over onder meer de vermeende onvermijdelijkheid van de revolutie en het einde van de Sovjet-Unie ruim zeventig jaar later. Ook een bruikbaar inzicht: de leiders van de USSR in later jaren behoorden als gewone jongens met ongelofelijke carrières tot de weinige successen van het systeem, en zij wilden daarom ver gaan om dat overeind te houden.Œ Trouw

"Boterbloem [heeft] een verhelderend en ontnuchterend boek geschreven: in de Sovjet-Unie is stelselmatig tegen de eigen ideologische uitgangspunten gezondigd. En dat door iedereen, zelfs al voordat de machtsgreep in 1917 had plaatsgevonden."G/geschiedenis