Irene Stengs: 'Dat Hollandse van Hazes is heel bon ton'

Antropoloog Irene Stengs van het boekje Het fenomeen Hazes bekeek voor NRC Handelsblad de nieuwe film over de volkszanger 'Bloed, Zweet & Tranen". 

Lees hier wat Irene Stengs van de film en wat ze zelf heeft ontdekt tijdens het schrijven van haar boek.

In Het fenomeen Hazes onderzoekt Irene Stengs wat de volkszanger zo aansprekend maakt. Sinds zijn overlijden is André Hazes een steeds prominenter fenomeen geworden binnen de hedendaagse populaire cultuur van Nederland. Achteraf blijkt het roemruchte afscheidsconcert André Bedankt, op 27 september 2004 in de Amsterdam ArenA, slechts de aftrap te zijn geweest voor een jarenlange opeenvolging van met Hazes verbonden culturele producties: biografieën, een standbeeld, herdenkingsconcerten, televisieprogramma's, een musical en binnenkort ook een speelfilm. De figuur André Hazes spreekt kennelijk wijd en zijd tot de verbeelding. Maar wat maakt Hazes zo aansprekend?

Dit boekje probeert antwoord te geven op die vraag. Daarbij gaat het niet zozeer over 'de man Hazes' of zijn leven, maar over wat hier als 'het fenomeen Hazes' wordt aangeduid. Het fenomeen Hazes maakt een aantal bredere verschijnselen uit de hedendaagse Nederlandse samenleving zichtbaar, waarvan BN'er-cultuur, meezingcultuur, en herdenkingscultuur de meest bepalende zijn. Bovendien biedt Hazes een uitstekende illustratie van het belang dat tegenwoordig wordt gehecht aan 'echtheid' of 'authenticiteit', en de centrale plaats van emotie daarbij.

 

9789089649539 prom

3 april 2015