'Een sprinter is een stoptrein zonder wc' genomineerd voor Kennislink Zomerboekenspecial 2015

Een sprinter is een stoptrein zonder wc van Ronny Boogaart is genomineerd voor de Kennislink Zomerboekenspecial 2015. De redacteuren van Kennislink selecteerden allen hun favoriete populairwetenschappelijke titel van het afgelopen jaar. Erica Renckens (redacteur van ‘Over taal gesproken’) selecteerde Een sprinter is een stoptrein zonder wc. Aan de Zomerboekenspecial is een prijsvraag verbonden. Lezers kunnen op hun favoriete boek stemmen en kans maken op een mooi pakket populairwetenschappelijke boeken!

Lees hieronder de recensie van Erica Renckens of bezoek de website van Kennislink om je stem uit te brengen.

 

9789089648952-webEen sprinter is een stoptrein zonder wc

Een Australische taalkundige wees me er ooit op dat het Nederlands de enige taal is die spreekt van een ‘stoplicht’ in plaats van een ‘verkeerslicht’. De nadruk ligt meer op het stilstaan, dan op de voortgang. Misschien dat een soortgelijk besef de NS ertoe heeft gebracht een stoptrein voortaan ‘sprinter’ te noemen. Klinkt toch net wat positiever. Net als tien minuten ‘extra reistijd’ in plaats van ‘vertraging’.

De Leidse onderzoeker Ronny Boogaart laat in dit boek zien dat taal nooit neutraal is. Woordkeuzes en zinsconstructies zijn nooit een objectieve beschrijving van de werkelijkheid en altijd sturend. In korte, aansprekende hoofdstukken laat Boogaart zien hoe reclamemakers (“Ik zeg doen!”), interviewers (“U wordt kampioen. Wat dan?”) en opiniemakers (‘bijna honderd’ vs ‘nog geen honderd’) hier handig gebruik van maken. Het geleerde kan tijdens de vakantie direct in de praktijk gebracht worden: “Als jij me nou een cocktailtje brengt…”

– Erica Renckens, redacteur ‘Over taal gesproken’ –

 

 

 

30 juni 2015