Ta-Nehisi Coates wint National Book Award

Ta-Nehisi Coates heeft afgelopen nacht de National Book Award voor non-fictie gewonnen voor zijn boek Tussen de wereld en mij. Het boek, dat gisteren in het Nederlands verscheen bij Amsterdam University Press, is een brief van de schrijver aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waarbij de aanhoudende gewelddadige incidenten tegen zwarte bevolkingsgroepen een andere werkelijkheid laten zien.

Coates droeg de prijs afgelopen op aan zijn vriend Prince Jones, die doodgeschoten werd door een politieagent die hem ten onrechte aanzag voor een misdadiger. De moord op zijn vriend was voor Coates een belangrijke aanleiding om Tussen de wereld en mij te schrijven. De National Book Award is een van de meest prestigieuze literaire prijzen in Amerika en wordt sinds 1950 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder andere William Faulkner, Saul Bellow en Flannery O’Connor. 

Ta-Nehisi Coates is correspondent voor The Atlantic en is in korte tijd de invloedrijkste denker over cultuur, politiek en racisme geworden. De Amerikaanse schrijfster Toni Morrison zei eerder over Coates: ‘Ik heb me afgevraagd wie de intellectuele leegte zou kunnen vullen na het overlijden van James Baldwin. Dat is overduidelijk Ta-Nehisi Coates.’

In Tussen de wereld en mij maakt Coates pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur is verankerd en dat gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Vanuit historisch perspectief beschrijft hij hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd.

Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen ‘black bodies’ telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Daarbij probeert hij één vraag te beantwoorden: is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven?

Bestel het boek hier

coates img

 

19 november 2015