Erik-Jan Zürcher: Braindrain veel waarschijnlijker dan burgeroorlog

Vandaag staat in Het Financieele Dagblad een interview met Erik-Jan Zürcher, auteur van o.a. Turkije. Een moderne geschiedenis, over de politieke situatie in Turkije. Hij stelt dat in Turkije een braindrain veel waarschijnlijker is dan een burgeroorlog: ‘We kunnen een serieuze uitstroom van hoogopgeleiden verwachten’.

Op de vraag of de felle reactie van Erdogan te verklaren is uit de afwijzing door Europa zegt hij: 'Erdogan heeft een heel erg gedesillusioneerd beeld over het hele Westen. Zijn gedroomde concept sinds een jaar of tien is dat er een beperkt aantal wereldmachten is en dat Turkije daar een van is, als natuurlijke leider van het Midden-Oosten en misschien wel de hele islamitische wereld. Maar de werkelijkheid komt hier steeds verder vanaf te liggen. Het Turkse buitenlandse beleid is een aaneenschakeling van mislukkingen. Erdogan heeft een sterk gevoel van afwijzing door het Westen. Daaruit is wrok ontstaan. Wat Turkije kan helpen, is realisme. Voor Turkije zijn uiteindelijk de politieke relatie met de VS en de economische met Europa de twee hoekstenen. Turkije moet dit beseffen en omarmen, anders komen ze nergens.’

Zürcher was vanochtend ook te horen bij Stand.Zomer tussen 11.00 en 11.30 uur op NPO Radio 1. Luister hier het interview terug. Het fragment begint op 14:50.

[ISBN978-90-8964-742-9]_web - framed

25 juli 2016