14 November | Lezing 'De Holocaust, Israël en ‘de Jood’: antisemitisme in na-oorlogs Nederland'

9789089648488_prom

 

Op maandag 14 November zal in Spui25 in Amsterdam een lezing plaatsvinden naar aanleiding van een van onze recente publicaties: The Holocaust, Israel, and 'the Jew', geredigeerd door Remco Ensel en Evelien Gans. 

Vooroordelen tegen Joden namen toe tijdens de Tweede Wereldoorlog en barstten na de bevrijding naar buiten. "Ze zijn vergeten je te vergassen" was in 1945 het eerste antisemitische post-Holocaust stereotype. Behalve religie (de Christusmoordenaar), economie (de Woekerjood) en seksualiteit (de perverse Jood) zijn na de Tweede wereldoorlog twee nieuwe aanhechtingspunten voor antisemitisme ontstaan: de Holocaust en Israël. Beiden hebben zich tegen de Joden gekeerd. Hoe hebben oude stereotypen zich met nieuwe vermengd?

Met sprekers Evelien Gans, Remco Ensel, Sihni Özdil, Herman Vuijsje en Chris Quispel, belooft het een interessante en leerzame avond te worden. De lezing zal plaatsvinden van 20:00 tot 21:30 uur. Voor meer informatie en om u aan te melden om deze lezing bij te wonen, gaat u naar de evenementpagina van Spui25.