Lancering 'The Art of Ethics in the Information Society' op het ECP Jaarcongres

Op donderdag 17 november 2016 vond het Jaarcongres ECP plaats in Den Haag. Het ECP (Electronic Commerce Platform) organiseert al sinds 1998 jaarlijks een congres over de uiteenlopende ontwikkelingen in de informatiesamenleving. Inmiddels heeft dit congres een stevig imago opgebouwd en een eigen plek verworven in ‘digitaal Nederland’. Het Jaarcongres ECP is waardevol als ontmoetingsplaats en dient als platform voor meer dan 700 bezoekers uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid. 

Het thema van dit jaar was: De volwassen informatiesamenleving: Het nieuwe normaal.

Het was dan ook geen toeval dat dit evenement samenviel met de lancering van onze nieuwe titel: The Art of Ethics in the Information Society, door Liisa Janssens (Ed.). Janssens, die zelf werkzaam is bij ECP, sluit hiermee een ambitieus project af waar zij samen met twintig essayisten de afgelopen twee jaar hard aan heeft gewerkt. Het resultaat mag er zijn. The Art of Ethics in the Information Society is, behalve een boek over hoe we als mens invloed uit kunnen oefenen op de architectuur van de informatiesamenleving, ook een 'levend kunstwerk' geworden dat de lezer blijft boeien. Door slim gebruik te maken van het kleurenpalet en glanzende cover wordt de lezer uitgedaagd om het fysieke boek, net zoals het thema van het boek, vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Daarbij laat de lezer fysieke sporen achter op de coating, waardoor hij zich bewust wordt van de sporen die hij -in de overgang naar een wereld van hyperconnectie- steeds meer zal achterlaten. Ook het binnenwerk is voorzien van een opvallende opmaak, eveneens vormgegeven door grafisch ontwerper Bob van Dijk, die lid is van AGI (Alliance Graphique Internationale), een wereldwijde organisatie van bijna 500 van de meest spraakmakende ontwerpers.

De vragen die de auteurs stellen zijn onder meer; of we een perfect geheugen krijgen en wat de consequenties daarvan zijn (Tanne van Bree), of computers ethische beslissingen voor ons kunnen maken (Ben van Lier, Jaap van den Herik en Cees de Laat), of het in de toekomst normaal is om een amoureuze relatie met een robot of je virtuele persoonlijke assistent te onderhouden (Rinie van Est, Lambèr Royakkers en Jelte Timmer), welke rol virtual reality kan spelen bij discussies over euthanasie (Maarten Verkerk), hoe algoritmes onze levens beïnvloeden (Mireille Hildebrandt, Esther Keymolen, Liisa Janssens) en welke reflectie kunst kan geven op risicovolle technologieën (Sabine Roeser).

Geheel naar concept is het boek, na de overhandiging aan Tineke Netelenbos, nog een aantal keer op de foto gezet met andere op de beurs aanwezige kunstenaars en kunstwerken, zoals Kill Your Darlings van Jeroen van Loon, en portret-tekenende robot 'Paul the Moody', door Patrick Tresset.

Bekijk de uitreiking van The Art of Ethics in the Information Society hier!

The Art of Ethics in the Information Society is in onze webshop te koop!

 

IMG_2158.JPG

ECP 3       ECP 2
Overhandiging aan Tineke Netelenbos               Kill Your Darlings, van Jeroen van Loon          'Paul the Moody', door Patrick Tresset

 

ECP-970x122px-sp500-101k