Nepparlement – Een pleidooi voor politiek hokjesdenken

Vandaag verschijnt Nepparlement – Een pleidooi voor politiek hokjesdenken van Armèn Hakhverdian en Wouter Schakel. Vertegenwoordigen onze volksvertegenwoordigers wel echt het volk, of is — in de woorden van PVV-leider Geert Wilders — ons parlement een ‘nepparlement’? Geen enkele gekozen volksvertegenwoordiging ter wereld vormt een getrouwe demografische afspiegeling van het electoraat. Op heel veel punten — geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding, etniciteit — wijken volksvertegenwoordigers af van de gemiddelde burger. Maar is dit eigenlijk wel een probleem? 

Een boek vernoemd naar de term van Geert Wilders dus: ‘Wilders heeft totaal ongelijk in al zijn ongrondwettelijke plannen, maar de afspiegeling van het electoraat in de Kamer kaartte hij terecht aan’, zegt Hakhverdian. ‘Net als de arbeidersbeweging en de vrouwenbeweging vóór hem.’ (bron: column van Margriet Oostveen uit de Volkskrant van vandaag). 

Vanavond gaan Sheila Sitalsing, Arjan Vliegenthart en Myrthe Hilkens in debat met Armen Hakhverdian over de staat van de Nederlandse democratie onder leiding van cabaretier Niels van der Laan.

Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theaterzaal.

Tijd: 20u00 - 21u30, toegang is gratis, voor meer informatie en aanmelden klik hier.

 

 

NepParlement_

6 maart 2017