De peetvader van journalistiek en communicatie Kurt Baschwitz in Nederland herdacht

In januari 2018 verschijnt bij AUP Kurt Baschwitz | A Pioneer of Communication Studies and Social Psychology van Jaap van Ginneken. Het boek wordt dinsdag 9 januari feestelijk gepresenteerd in Spui25 in Amsterdam om 17.00 uur. Voor meer informatie en aan melden: KLIK

9789462986046_promIn januari 2018 wordt stilgestaan bij de opvallende erfenis van journalist, massapsycholoog en mediawetenschapper Kurt Baschwitz. Baschwitz startte de eerste naoorlogse journalistenopleiding en hij stond aan de wieg van het landelijke ‘Persinstituut’. Ook werd hij medeoprichter van de roemruchte ‘zevende’ faculteit voor politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam.

Ter gelegenheid van zijn vijftigste sterfdag verschijnt een dubbel boek over Baschwitz’ fascinerende werk en zijn dramatische leven, van de hand van mediapsycholoog Jaap van Ginneken.

De Engelstalige wetenschappelijke uitgave, Kurt Baschwitz. A Pioneer of Communication Studies and Social Psychology, verschijnt bij uitgeverij Amsterdam University Press. (Een verkorte Nederlandse publieksuitgave verschijnt tegelijk bij AMB).

Baschwitz werd halverwege de Eerste Wereldoorlog als journalist van een Hamburgse krant van de ene op de andere dag naar het neutrale Rotterdam gestuurd, omdat hun correspondent daar als ‘spion’ was gearresteerd. Onder de Duitse Weimarrepubliek werd hij hoofdredacteur van het weekblad van krantenuitgevers, maar in 1933 werd hij als jood en antifascist bestempeld, en vluchtte hij naar Amsterdam. Tijdens de bezetting werd hij bij een razzia opgepakt, en naar het doorgangskamp Westerbork gestuurd voor deportatie naar een concentratiekamp. Zijn dochter wist hem echter vrij te krijgen. Hij dook onder, en zij ging bij het verzet.

Zijn ‘communicatie en media’-opleidingen aan de UvA zijn inmiddels opgerukt naar de tweede plaats op de gezaghebbende QS ‘wereldranglijst per onderwerp’. De gezamenlijke Nederlandse communicatieopleidingen hebben inmiddels meer dan honderdduizend professionals in die nieuwe vakken voortgebracht. Baschwitz publiceerde ook een half dozijn boeken over ‘Het raadsel van de massa’ en de 4 P’s: pers, politiek, propaganda en persecuties of vervolgingen – mede geïnspireerd door zijn eigen schokkende persoonlijke ervaringen.

 

19 december 2017